Smaka

Norway's Coastal Kitchen

Kika in i världens bästa skafferi.

AV ANDERS HUSA

Se hela videon här

En resa längs den norska kusten är så mycket mer än en kryssning genom vackra landskap. Det är också en kulinarisk resa med både välsmakande och hållbar mat. Kockarna på Hurtigrutens fartyg lägger stor vikt vid att hitta och förbereda lokala råvaror. De arbetar med leverantörer längs kusten för att ge sina gäster så färska och smakrika ingredienser som möjligt.

Jag går ombord i Ålesund för att segla norrut till Tromsö. Under min första dag till sjöss får jag smaka på något som måste vara bland Norges bästa närproducerade mat. Ole Christian Skaugen, en lokal leverantör från Dybvik, har levererat klippfisk (ett slags torrfisk) till kvällens middag. Trerättersmåltiden börjar med en carpaccio på hans lagrade klippfisk, borstad med olivolja och persilja. Näst på tur står en bit lamm från byn Hellesylt som fullkomligt smälter bort i munnen. Till dessert serveras moriankräm eller ”beslöjade bondflickor” som den kallas på norska. Efterrätten är gjord på äpplen från Hardanger. Jag väljer det rekommenderade vinpaketet då jag anser att en gourmetmåltid helst ska avnjutas med viner av samma, höga kvalitet. Ett glas av Hurtigrutens egna vita vin – José Maria da Fonseca från Portugal med en doft av färsk lime och balanserad syra – passar perfekt till klippfisken. Ett robust rödvin fungerar utmärkt till lammet och ett tokajvin ger en sötaktig introduktion till min äppeldessert. Detta är bara början på vår resa genom ett av världens största skafferier. Mellan Bergen och Kirkenes kan du testa lamm från Geiranger, kungskrabba från Barents hav, ost och torsk från Lofoten samt ren från Finnmark. Norges skafferi är fyllt till brädden med delikatesser.

Naturens skafferi är fyllt till brädden med delikatesser.

Photo: Agurtxane Concellon

Nästa dag anländer vi i Trondheim och jag äter på Kysten, à la carte-restaurangen ombord. Till lunchen serveras ett par flaskor arktisk hantverksöl från Mack, världens nordligaste bryggeri. Min förstklassiga förrätt består av perfekt stekta kammusslor från Frøya. Silkeslena på insidan men med ett krispigt skal. Musslorna serveras med blomskålspuré och små bitar av chorizo från Stranda. Det är en mästerlig kombination av smaker och texturer som gör rätten så spännande. Ombord på Hurtigrutens fartyg kan du välja mellan trerättersmåltider eller rikliga bufféer. All mat lagas på färska, säsongsbaserade ingredienser. Lokala fiskare hämtar upp dagens fångst från Sigerfjordens kalla djup i Vesterålen medan du slappnar av ombord eller gör en utflykt. Om du någonsin har undrat hur man fiskar en av regionens mest kända ingredienser kan du följa med på Kungskrabbsexpeditionen. Åk med fiskare, dra upp burar från havsbottnen och lär dig hur du förbereder dessa jättekrabbor.

71 grader norr NorGE

Det är en mästerlig kombination av smaker och texturer som gör rätterna så smakliga och spännande.

Photo: Peder Songedal

”Att hitta, förbereda och servera lokalt producerade råvaror är avgörande för kustupplevelsen. Våra relationer ger positiva sidoeffekter och historier från de samhällen vi besöker. Plus en upplevelse få kan erbjuda till våra passagerare. De kan till och med köpa några av de lokala produkterna ombord. På så vis kan de njuta av sin upplevelse längs den norska kusten lite längre.”

— Eirik Larsen, kock

Jag trillar nästan av stolen av iver, trots att jag inte beställer fjällröding vid min sista måltid ombord. Istället har jag valt en livs levande kungskrabba från akvariet. Det stora kräftdjuret presenteras med nybakat bröd, aioli, soja, majonnäs och en enkel sallad med tunt skurna, inlagda grönsaker. Allt som fattas är saften från en grillad citron. Sen gör kungskrabban resten av jobbet. Det söta, delikata köttet från krabban har nu intagit huvudrollen i mitt kulinariska äventyr.

Photos: Agurtxane Concellon.

När jag har avslutat mitt skrovmål seglar fartyget mot Svolvær i Lofoten och jag beger mig ut på däck. Jag ser fartyget glida in i Trollfjorden. Det är en magisk afton. Följande dag kliver jag av i Tromsö, där de isblå vattnen och snövita bergen välkomnar oss. Min Hurtigruten-resa är över, men kocken Eiriks dag har precis börjat. Det är dags att förbereda nya kulinariska upplevelser för alla matentusiaster ombord.

Menyerna på Hurtigrutens fartyg är säsongsbaserade för att ge gäster mat gjord på de bästa, färska ingredienserna. För mer information om våra säsongsbaserade alternativ, kontakta en av våra hjälpsamma expeditionsexperter.

Dela dessa artiklar

Utforska med Hurtigruten

Följ med på världsledande expeditioner. Registrera dig för vårt nyhetsbrev för specialerbjudanden och nya resplaner.

Kontakta oss för att diskutera din nästa expedition

I detta nummer

< Innehåll

Utforska Antarktis

Den sista utposten >